Tirsdag demonstrerede 2000 iranere og danskere til støtte for de kæmpende arbejdere og unge i Iran. Deltagerne var hovedsageligt herboende iranere, men ikke så få danskere deltog også i demonstrationen. Især var der mange unge iranere, som enten er født i Danmark, eller flygtet fra Iran da de var ganske små.

Demonstranterne råbte flere slagord på persisk, blandt andet ”død over diktatoren” og andre slagord, som demonstranterne råber på gaderne i Teheran, Isfahan og andre byer i Iran.

Blandt talerne til demonstrationen var SF’s formand Villy Søvndal, Enhedslistens Frank Aaen og Trine Maach fra Mellemfolkeligt Samvirke. Trine Maach indledte sin tale med at citere Carl Scharnberg: ”Det nye sker, når den, der er tiltænkt tilskuerens rolle, begynder at blande sig!” Hun pointerede, at de iranske masser har været henvist til en rolle som tilskuere, men at de med deres indtræden på den politiske scene afgørende har forandret alt i Iran.

Villy Søvndal pegede på, at der er brug for en revolution i Iran, og han udtrykte sit inderlige håb om, at mullahernes styre vil blive væltet.

Der var også enkelte borgerlige – Farshad Kholgi og Karen Jespersen – som talte til demonstrationen. Særligt skandaløst er det, at Karen Jespersen fik lov at medvirke. I sin tid som indenrigsminister i VK-regeringen har hun udvist iranere til dødsstraf og tortur i mullahernes fangehuller. Dette viser klart hendes ”bekymring” for almindelige iranere.

Aktivister fra IWSN havde et banner med
Aktivister fra de Iranske Arbejderes Solidaritetsnetværk (IWSN) havde medbragt et banner, som blev vist i TV-Avisen. Klippet kan ses her

Socialistisk Standpunkt havde produceret en løbeseddel til lejligheden – en forkortet version af artiklen Iran: Revolutionen er begyndt. Interessen for løbesedlen var overvældende, og aktivisterne løb tør for løbesedler efter få minutter. Aktivisterne fik desuden udsolgt deres aviser på rekordtid. Det viser den militante stemning, der var til demonstrationen.

En ny demonstration vil blive afholdt på lørdag foran den iranske ambassade i København.
Demonstrationen fyldte det meste af Rådhuspladsen. Foto: Niklas Zenius Jespersn

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.